Biografi King

Penjaga Dua Masjid Suci, Raja Salman bin Abdul Aziz Al-Saud (5 Syawal 1354 Hijrah / 31 Disember 1935) ialah Raja Arab Saudi VII, dan Perdana Menteri dan Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera, dan anak kedua puluh lima dari keturunan pengasas King Abdul Aziz bin Abdul Rahman Al-Faisal Al-Saud, rahmat Tuhan..

kehidupan politik

Riyadh Gabenor

Telah awal memasuki kerja politik pada 11 Rejab 1373 Hijrah bersamaan dengan 16 Mac 1954 apabila beliau dilantik sebagai gabenor wilayah Riyadh bagi pihak adiknya, Putera Nayef bin Abdul Aziz, dan pada 25 Shaaban 1374 H, bersamaan hingga 18 April, 1955 telah dilantik sebagai gabenor wilayah Riyadh, beliau kekal di Emiriyah Riyadh ke 7 Rejab 1380 H, bersamaan 25 Disember 1960 apabila beliau meletak jawatan daripada jawatan. Pada 10 Ramadan 1382 Hijrah bersamaan dengan 4 Feb 1963 yang dikeluarkan oleh Seri Paduka Baginda Raja Saud bin Abdul Aziz Qaboos mengeluarkan perintah diraja melantiknya gabenor wilayah Riyadh lagi.
Semasa perasmian Emiriyah Riyadh, selepas lawatan asing, termasuk: melawat ibu negara Jordan pada tahun 1968, dan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Rakyat untuk membantu mangsa-mangsa Jordan, menyampaikan kumpulan kedua sumbangan warga rantau Riyadh, dan pada tahun 1969, pasukan Arab ditempatkan kehilangan di barisan hadapan di Lembah Jordan Raja Jordan, Raja Hussein bin Talal dan mengiringi beliau. Pada tahun 1974 beliau melawat Kuwait, Bahrain dan Qatar untuk mengukuhkan kedudukan Arab, dan pada tahun 1985 beliau melawat Paris, Presiden Perancis Jacques Chirac dan ditiru dan Sam lebih seribu tahun untuk mewujudkan bandar Paris. Pada tahun 1991, beliau melawat Montreal di Kanada, di mana pameran UK yang dibuka antara semalam dan hari ini. Pada tahun 1996 beliau telah diterima oleh Presiden Perancis Jacques Chirac di Istana Elysee di Paris semasa lawatan beliau ke ibu negara Perancis.
Setelah mengakhiri lawatan beliau ke Perancis telah mengadakan lawatan rasmi ke Republik Bosnia dan meletakkan dengan ketua Bosnia Alija Izetbegovic, kaedah-kaedah Pusat Kebudayaan Raja Fahd, bandar Sarajevo, membuka beberapa Pihak Berkuasa Tinggi untuk mengutip derma bagi umat Islam projek Bosnia dan Herzegovina, sebagai batu asas Prince Salman Bin Abdul Aziz meletakkan di Sarajevo, sebagai Putera Salman bin Abdul Aziz membuka bin Masjid Raja Fahd Abdul Aziz di Gibraltar. Pada tahun 1998, Prince Pakistan, Jepun, Brunei, Hong Kong, China, Korea Selatan dan Filipina melawat sebagai sebahagian daripada jelajah Asia yang bertujuan untuk pembangunan hubungan. Pada tahun 1999, beliau melawat Filipina, Presiden Filipina Joseph Estrada “dan ditiru dan Sam Sktona” yang paling tinggi di Republik Filipina, sebagai pengiktirafan kerana menyokong amal dan membantu pekerja Filipina di dalam kerajaan, dan pada bulan Julai, beliau melawat Senegal, Presiden Senegal, Abdou dan ditiru pingat terbesar pelawat di Senegal. “

Menteri Pertahanan

Selepas kematian Prince Sultan bin Abdul Aziz, Crown Prince, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan dan Penerbangan dan Ketua, dan pada 9 Dhu al-Hijjah 1432 AH, bersamaan hingga 5 November, 2011 Penjaga Dua Masjid Suci, Raja Abdullah bin Abdul Aziz mengeluarkan perintah diraja melantiknya sebagai Menteri Pertahanan. Di UK, termasuk tanah, udara dan angkatan tentera laut dan udara.
Semasa perasmian Kementerian Pertahanan, dalam 3 April, 2012, untuk melawat ibu London British, jemputan yang diterimanya daripada Setiausaha Pertahanan British Philip Hammond (pada masa itu), untuk membincangkan keadaan keseluruhan di rantau ini dan hubungan dua hala antara kedua-dua negara. Pada 12 April 2012, beliau melawat Amerika Syarikat, dan telah diterima oleh Presiden Barack Obama di Rumah Putih telah carian beberapa isu dua hala dan serantau yang menjadi perhatian bersama. Dan keperluan untuk menyelesaikan Amerika Syarikat perintahnya yang berkaitan dengan Syria dan Iran. Madrid tiba di 6 Jun 2012 di lawatan ke Kingdom of Spain rasmi jemputan daripada Menteri Pertahanan Sepanyol Pedro Morines Aolaty, di mana mereka membincangkan beberapa fail penting dan mata pertukaran pandangan dengan mengambil kira peristiwa yang sedang berlangsung di rantau ini.

putera mahkota

Selepas kematian Putera Nayef bin Abdul Aziz, Crown Prince, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri dan bertarikh 18 Jun 2012 Penjaga Dua Masjid Suci Raja Abdullah bin Abdul Aziz mengeluarkan pilihan diraja sebagai putera mahkota dan dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan.
Semasa era beliau, dan dengan kemunculan persaingan dan jelas di benua Asia, benua Eropah dan Amerika Utara, pada Februari 2014, lawatan di mana beliau melawat Pakistan, Jepun dan India, yang telah menjadi berat badan politik, ekonomi dan strategik Dari perspektif ini merupakan lawatan yang penting, untuk melihat sejarah dan masa depan hubungan antara negara-negara. Pada 17 Februari 2014 Masihi, beliau melawat Jepun, di mana beliau telah bertemu dengan Maharaja Akihito Jepun dan Perdana Menteri Shinzo Abe.

Raja Arab Saudi

Ia perlu bersumpah setia kepada Penjaga Dua Masjid Suci, Raja Salman bin Abdulaziz Al Saud, Raja Arab Saudi, dalam tiga musim bunga kedua 1436 H, bersamaan dengan 23 Januari 2015 Masihi.

paket Storm

Pada hari Khamis, 5 Jumada II 1436 e – 26 Mac 2015, raja mengarahkan Salman untuk memulakan paket ribut terhadap proses Houthi di Yaman dan berdiri dengan kerajaan yang sah Yaman dan itulah apabila Tentera Udara Diraja Arab pengeboman udara berat militia al-Huthi dan kuasa-kuasa tapak untuk manfaat Yaman.

.


Flag Counter