Raja Abdul Aziz

Raja Abdul Aziz bin Abdul Rahman bin Faisal (1293 H \ 15 Januari 1876 AD – 1373H \ November 9, 1953 m), pengasas moden Arab Saudi dan raja pertama Kerajaan Arab Saudi. Dilahirkan di Riyadh untuk keluarga Al Saud yang memerintah di Najd, dan apabila dia mencapai umur sepuluh tahun, beliau berpindah bersama keluarganya ke Qatar dan Bahrain dan kemudian ke Kuwait dan disambut oleh amir Mubarak Al-Sabah selepas kemenangan Al Rashid, Hujan Batu pembesar Al-Saud, dan menghabiskan zaman kanak-kanak di sana. Bapanya Abdul Rahman bin Faisal imam lepas negara Arab yang kedua.
Scurry Abdul Aziz bin Abdul Rahman dan para pengikutnya, yang berjumlah empat puluh, enam puluh dan diberitahu, seorang lelaki, 21 tahun Ramadan 1319 H \ 2 januari 1902 m, dari Kuwait, menuju ke Riyadh untuk Break Masmak kubu, kediaman gabenor. Dan pemulihan Riyadh, Abdul Aziz, blok bangunan pertama dalam pembinaan negara, dan peringkat mod penyatuan. Jawatan-pemulihan Riyadh, peringkat yang paling penting dalam sejarah Abdul Aziz, kerana dia menghabiskan masa lebih daripada dua puluh tahun dalam pertempuran dan peperangan, pada lebih daripada satu depan.
King Abdulaziz dikenali di kalangan orang Arab atas nama Abdul Aziz Ibn Saud ketika West tajuk media Barat pada tahun 1934 Otto von Bismarck dan Napoleon Arab Arab dan Oliver Cromwell padang pasir.

peratus

Apakah Raja Abdul Aziz bin Imam Abdul Rahman bin Imam Feisal bin Imam Turki bin Prince Abdullah bin Saud bin Abdulaziz bin Imam Muhammad bin Saud bin Mohammed bin Sultan bin Markhan bin Ibrahim bin Musa bin Rabia bin Mani bin Rabia Mureydi dan Marada daripada Hanifa Bakr bin Wael bin Qasit yang berakhir pada Rabia bin Nizar bin Adnan bin berjangkit.

hidupnya sebelum beliau berkuasa

Apabila pertuduhan Prince Mohammed bin Abdullah Rasheed mendominasi Empayar Uthmaniyyah pada masa yang Qassim keseluruhan telah meninggalkan kota-kota Kedua Arab Negeri, tetapi Riyadh pada masa itu adalah Abdul Aziz, 10 tahun, dan apabila mereka mendekati mengarahkan ke hadapan Abdul Rahman bin Faisal Abdulaziz pergi ke padang pasir dan benar-benar melakukannya dan memulakan perang di antara hadapan Abdul Rahman dan Al Rashid Abdul Rahman, tetapi kegagalan kekalahan dan diduduki Riyadh pergi ke Qatar, Bahrain dan Kuwait tiba dia menetap di sana dan merupakan amir Mubarak Al-Sabah telah menerima Abdul Aziz Abdul Rahman dan bapanya. Apabila dia berada di pembelajaran dasar Kuwait Abdul Aziz dan perhimpunan dan kaedah peperangan dan ia bergerak ke Kuwait di 1310 AH mana dia kekal selama lapan tahun ke dalam perang bermula antara beliau dan al-Rashid pada tahun 1318 Hijrah, dan pulih Riyadh di 1319 Hijrah.

Awal pemerintahannya

Pada tahun 1900 yang sama 1318 AH apabila Abdul Aziz berusia 17 tahun, beliau meminta Abdel-Aziz dari ayahnya, Imam Abdel-Rahman, untuk membolehkan beliau untuk memulihkan kedaulatan keluarganya, tetapi ayahnya tidak membenarkan dia berbuat demikian, kerana takut musuh, yang melepasi dalam nombor, peralatan, tetapi Abdul-Aziz dia memujuk bapanya, dia telah mengambil syarikat itu berjumlah 72 orang untuk memulihkan Riyadh pada tahun 1901, bersamaan dengan 1319 Hijrah selepas berkhidmat sekian di oasis Yprin di pinggir suku kosong selatan Semenanjung Arab dan mempunyai kemudian untuk mengumpul penyokong atas suku-suku padang pasir untuk memberi sokongan dan sokongan untuk beliau selepas beberapa ketika, orang telah kehilangan Dewan Saud. Dia kemudian pergi ke wilayah-wilayah selatan carian, yang merupakan output dan Hawtat Bani Tamim, kebakaran, kosong dan dorong Wadi, Fastrdha Al Rashid pada tahun 1321 H / 1903. Qassim dan kemudian pulih pada 1905/1324.
Dalam tempoh dua tahun sejak kejatuhan Telia Riyadh, Ibn Saud terus menguasai seluruh find, yang dipanggil bin Rashid meminta bantuan daripada Empayar Uthmaniyyah. Jadi ia menghantar kuasa untuk mengalahkannya, dan mampu untuk memaksa kekalahan Turki Ibn Saud, tetapi dia mampu untuk menyusun semula tenteranya selepas pemergian tentera Turki kerana masalah dalam bekalan di Semenanjung Arab.
Pada tahun 1334 H / 1915, Britain memeterai perjanjian atau Darren Qatif dengan Ibn Saud, yang memusnahkan tanah yang dikawal oleh Ibn Saud melindungi daripada kekalahan Ibn Saud al-Rasheed setia kepada kerajaan Uthmaniyyah.
Abdulaziz (yang cuba untuk mengekalkan keadaan yang jauh daripada terlibat dalam perang tidak cuba) untuk melakukan apa-apa tindakan serangan menentang Anak pesaing kuat yang baik.
Pada 1338 Hijrah / 1919 dilancarkan pengikut setia Ikhwan King Abdul Aziz, serangan ke atas Sharif Hussein Sharif Mekah dalam Pertempuran tanah dan pengawasan Alvaour mudah dari tentera masuk ke Taif menarik diri Sharif Abdullah Bin Hussein Al-Hada ke pinggir bandar Taif . Menjelang tahun 1341 AH 1922 dapat mengawal wilayah, yang berada di bawah kawalan Sharif Hussein bin Ali. Dinobatkan kemenangan Abdul Aziz dengan mengalahkan Sharif Hussein pada 1344 H / 1925, tahun yang sama di mana Ikhwan Muslimin melancarkan serangan ke atas Transjordan atas perintah Raja Abdul Aziz.

Hijazi perang

Enggan King Abdul Aziz semasa Perang Dunia Pertama daripada mengambil sebarang tindakan ketenteraan terhadap Sharif Hussein, dan memberi tumpuan usaha beliau dalam membanteras bin Rashid berat sebelah kepada kerajaan Uthmaniyyah, tetapi pertempuran antara kedua-dua pihak di kedua-dua tanah dan Khurmah tentang penaklukan mana-mana wilayah, kerana Abdul Aziz percaya mereka adalah dari tanah Kita dapati, manakala Sharif Hussein melihat bahawa mereka daripada Alhijaz.ovi Shaban 1337 Hijrah / 1918 rayapan Abdullah, anak kepada Sharif Hussein untuk “tanah BAKOM” dan diduduki selepas hampir bebas daripada dia keluarga dan selepas menentang selagi hari yang penuh dengan BAKOM tinggal di dalam tanah yang enggan kecuali mempertahankan tanah terhadap Sharif dan tenteranya, dan mereka adalah sedikit.
Rintangan dalam Munif Palace dan beberapa tempat di dalam tanah, selagi sebagai yang terakhir di Istana Shangil dan berakhir selepas matahari terbenam pada hari itu, sebahagian besar BAKOM beralih kepada membebaskan BAKOM Aatzala perang dan kesaksamaan Ikhwan dan Mwalathm Raja Abdul Aziz dan Aatzalhm daripada perang kerana kehadiran dari Kesatria BAKOM dengan Sharif di bawah komander briged Abdul Osais Allah dan juga kehadiran Kesatria BAKOM dengan Brothers band bawah panji-panji pemimpin Hazza kuning.
Pemindahan dan persaraan perintah Prince Mohammed Bin Ghannam Amir BAKOM. Ini adalah yang kedua puluh empat bulan Ogos, dan keesokan harinya saya tiba Brothers Band kepada tanah BAKOM sahabat Sharif Abdullah Bin Al Hussein tentera di dalam dan sekitar Palace Munif dalam tanah dan sebagainya / Shaban / 251 337 Hijrah.
maka dengan ini dirumuskan BAKOM berpecah kepada empat bahagian dan setiap bahagian mempunyai pendapat:
Bahagian I: Mereka sebahagian besar mempunyai Berangkat perang dengan Putera Mohammed bin Ghannam.
Bahagian II: Mereka adalah orang-orang yang enggan bersara dan mempunyai ketahanan dan mempertahankan tanah terhadap Sharif dan sebilangan kecil.
Seksyen III: Mereka menyertai tentera Ikhwan Muslimin yang diketuai oleh Hazza kuning dan sheikh lain BAKOM.
Seksyen IV: Mereka bersama Sharif Army, yang diketuai oleh Abdullah Osais.
Selepas perang menjadi BAKOM tanah di bawah pemerintahan Raja Abdul Aziz, yang menetap untuk tempoh dua minggu dan mengatur Hoanha melengkapkan rakyatnya untuk menyertai tentera Ikhwan Muslimin yang diketuai oleh Prince Mohammed bin Ghannam Buqami.
Selepas itu Abdul Aziz berminat untuk mengambil Arab Saudi neutral dalam kedudukan Perang Dunia II.
Selepas itu tentera Arab mengambil bahagian dalam perang 1948 di Palestin.
Kerajaan British menyedari kuasa Abdul Aziz dan kawalan ke atas sebahagian besar Arab Saudi, semasa, dan menolak Abdul Aziz ibn Saud mengadakan perjanjian Jeddah dengan Britain pada tahun 1927, yang berakhir 1915 perjanjian Darren dinyatakan di atas. Sementara itu, Abdul-Aziz adalah tajuk Sultan Najd dan aksesori kepada raja Kerajaan Hijaz dan Nejd.
Ia adalah tahun 1346 AH pada tahun 1927 ke tahun 1351 1932 Abdul Aziz dapat mengawal sebahagian besar Semenanjung Arab. Jadi dia berubah yang dinamakan Kerajaan Hijaz dan Nejd ke Arab Saudi, dan dengan itu menjadi raja di UK baru muncul.
Pada 17 Mei 1351/1932, Raja Abdul Aziz mengeluarkan perintah mengumumkan penyatuan sistem Kingdom, menentukan pada hari Khamis, 21 Mei hari untuk mengumumkan disatukan di bawah nama “Arab Saudi”; semua bahagian Kerajaan Arab Saudi Vetohdt rasmi Hari 21-5 -1351 e / m 1932/09/22.
Pencapaian semasa pemerintahannya

Penyatuan sebahagian besar wilayah di Semenanjung Arab di bawah nama Kerajaan Arab Saudi.
Kemunculan kementerian yang pertama ditubuhkan di Kerajaan Arab Saudi Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri dan bertarikh ia 1349/1930. Ia dipanggil Direktorat Agung Luar Negeri, dan setiausaha pertama negeri Prince Faisal bin Abdul Aziz.
Kemunculan Kementerian Pertahanan di UK, yang ditubuhkan pada musim bunga tahun kedua 1365 6 Mac 1946 dan dikenali sebagai Agensi Pertahanan sebelum ini.
Kemunculan kementerian dalam negeri dan dilantik Prince Faisal bin Abdul Aziz pada tahun 1350 H / 1931 Menteri AD sebagai keselamatan dan hal ehwal dalaman di dalam tugas-tugas Pendakwaan Awam Pada 1370 H, bersamaan dengan tahun 1950, pendakwa raya bertukar menjadi bersepadu Kementerian Dalam Negeri
Penubuhan Kementerian Kewangan dan telah bergelar Ketua Jabatanarah Kewangan dan pelantikan Abdullah Bin Sulaiman Al-Hamdan, Menteri dia
Shura Majlis kemunculan Kingdom telah dimesin dari ahli sepenuh masa pembinaan Royal Dekri No 37 bertarikh 1346/09/01 H / 1927/07/17 m.
Mengadakan pilihan raya pertama di negeri ini ia merupakan tahun 1343 H / 1924
Penubuhan Kementerian Komunikasi di 1372 AH / 1953.
Sistem komersial yang pertama untuk penampilan mahkamah 1350/1931.
Sistem pertama bagi bank muncul pada 1347 H / 1928.
Sistem pertama untuk menguruskan ibadah haji di kemunculan Arab yang dikeluarkan pada 1346 Hijrah.
Kemunculan sistem pertama jalan-jalan dan bangunan di UK pada 1360.
Sistem pertama untuk ruang industri dan komersial dalam penampilan Jeddah di 1365.
Sistem pertama bagi telefon dalam penampilan UK dalam 1356 Hijrah.
Penubuhan sistem yang pertama untuk menyatukan setem di 1369.
Mewujudkan sistem pertama kilat pada tahun 1356 Hijrah.
Mewujudkan sistem pertama Persatuan ambulans amal pada tahun 1354 Hijrah.
Mewujudkan sistem pertama hospital di UK pada tahun 1354 Hijrah.
Ditubuhkan direktorat polis pertama di Mekah pada 1343 Hijrah.
Kilang ais pertama di Kerajaan pengasas dikeluarkan pada 1338 Hijrah.
Penubuhan misi Arab pertama untuk mengkaji keselamatan 1370 e.
Penghantaran pertama minyak Arab kepada dunia pada tahun 1358 Hijrah / 1939 Masihi dan pelabuhan Ras Tanura dalam ditegaskan, yang telah dirasmikan oleh medan King Abdul Aziz.
Kemunculan dekri diraja yang pertama.
Kemunculan radio dekri diraja yang pertama adalah nombornya 7/3/16/3996 bertarikh 23/09/1368 H (1949 M), di mana pentauliahan King Abdul Aziz kepada anaknya dan timbalan-orangnya ada di Hijaz Prince Faisal menyelia radio.
Penubuhan Jabatan Pertanian pada 1361 H / 1942.
Penubuhan Arab Agensi Kewangan Arab telah ditubuhkan oleh ordinan diraja dan 30/14/1/1046 No. 1047 yang dikeluarkan pada 25 Rajab 1370 AH April 20, 1951 m dan membuka pejabat di bandar Jeddah pada 14 Muharram 1372 Hijrah / 4 Oktober 1952 m.
Penubuhan Saudi Arabian Airlines, yang dinamakan sedemikian pada hari panggilan. Yang dikenali dalam tahun lima puluhan lewat Saudi Arabian Airlines.
Ia berasal idea kereta api di 1367 dan Anthih beliau pada tahun 1371 e menghubungkan Riyadh Dammam.
Rafha penubuhan wilayah itu pada tahun 1370 Hijrah.
Penubuhan pentadbiran pertama di UK untuk menjaga muda.
Penubuhan awam Haji Direktorat di 1365 AH / 1946.
keputusan itu diumumkan, rejim diraja dalam 1351/1932.
Penghantaran putera mahkota buat kali pertama Putera Saud bin Abdul Aziz.
Memindahkan gelaran Sultan Hijaz dan kita dapati pada tahun 1345 H / 1926 kepada raja Hijaz dan Najd.
Penubuhan Majlis Menteri-menteri di 1372 H / 1953, dan pelantikan Pengerusi Putera Saud bin Abdul Aziz.
Penggerudian lapangan minyak pertama di 1359 AH / 1940 m berhampiran Dhahran.
Putera Saud bin Abdul Aziz, pelantikan timbalan kepada raja di kawasan tengah dan timur dan Putera Faisal bin Abdul Aziz, timbalan kepada raja di Hijaz.
Beberapa buah masjid di Riyadh dan pembukaan beberapa kolej di Abha.
Satu lagi pencapaian King Abdul Aziz, adalah bahawa Raja mengetuai sesi Majlis Syura adalah mesyuarat yang dipanggil mesyuarat King Abdul Aziz, kerana ia adalah mesyuarat terakhir yang dipengerusikan dalam hidupnya.
Wars.
kedudukan King Abdul Aziz semasa Perang Dunia I.

Dari segi politik ke tepi pihak Berikat, tetapi dari sudut ketenteraan berpendapat dia tidak mengambil apa-apa tindakan atau mengambil bahagian dalam mana-mana peperangan kecuali mereka tuangkan I. Di atas semua terutamanya sebagai memihak kepada beliau.
Britain telah sepanjang tempoh sebelum perang untuk mengelakkan memasuki ke dalam apa-apa jenis hubungan dengan beliau dan berdiri sikap negatif terhadap apa yang ditunjukkan berkali-kali untuk mencari beberapa jenis hubungan menyelamatkan dia sedikit keseimbangan dengan tekanan Ottoman berterusan terhadapnya, jika selepas perang dipercepatkan akses kepada dia dan membawa kepada rundingan bagi memuktamadkan Darren perjanjian yang dikenali sebagai perjanjian pada 18 Safar 1334 H / 26 Disember 1915 Masihi. King Abdul Aziz berat sebelah dan dipertimbangkan bersama-sama dengan Britain dan sekutu-sekutunya menentang Empayar Uthmaniyyah dan sekutunya.
Pertempuran semasa penyatuan Kingdom

Pertempuran tahun (Hijri) Tahun (AD) pihak yang lain
Battle membuka Riyadh 1319 e = 1902 angkatan anak Ajlan
Battle Dalam = 1320 e 1902 tentera Abdul Aziz letih Rasheed
Pertempuran bekeriyah 1322 e 1904 tentera Abdul Aziz letih Rasheed
Pertempuran shinanah 1322 e 1904 tentera Abdul Aziz letih Rasheed
Battle tadika tentera Muhanna 1324 1906 Abdul Aziz letih Rasheed
terminal Battle 1325 AH 1907 tentera Hamoud Sultan Rashid dan Mohammed bin Abdullah Al-Muhanna dan Faisal bin Sultan Duweish
Battle Abe Millet 1329 e 1911 AFAS bin wajah dan pasukan penyangak Aldat dari Alroukh daripada Otaiba
Battle Ahsa 1331 e 1912 pasukan pengawal Turki Palace Kut
Battle pod 1333 e 1915 tentera Saud al-Aziz al-Rashid
Battle Kinsan 1333 e 1915 pasukan Orlando Bloom Files
Santapan kolam 1336 angkatan 1918 e suku tan Electric Company
Battle tanah 1337 1919 e-Sharif memaksa Abdullah I dari Jordan
Battle Hgela 1338 e 1920 tentera Hassan bin Ayed
Battle Harmalah 1339 e 1921 tentera Hassan bin Ayed
Pertempuran sabilla 1347 e 1929 angkatan Ikhwan yang dipimpin dan Duweish Faisal Sultan Bin Bejad
Pertempuran Jabal Shammar 1348 e 1929, yang diketuai oleh tentera Abdul Aziz bin Faisal bin Sultan Duweish Ikhwan
Battle Jazan 1351 1932 tentera Hassan Idrissi

hubungan AS

Pada bulan Februari 1950, dalam misi yang kecil dan rahsia, dia menghantar duta Amerika Syarikat ke Arab Saudi permintaan kepada Jabatan Negara Amerika Syarikat, untuk membantu Ibn Saud untuk rawatan arthritis kronik dan mengalami melemahkan kecederaan. Ia bertujuan untuk King Abdul Aziz Al Saud, yang dikenali di Barat hanya sebagai Ibn Saud. Dan menyebabkan sakit kaki dan bengkak yang disebabkan oleh artritis untuk menyekat pergerakan beliau dengan ketara dan membuat dia menggunakan kerusi roda, dan apabila dia melihat Amerika, ia memanggil salah seorang daripada mereka apabila dia “bergerak mereka yang rapat dengan beliau untuk mendengar tulang-tulangnya berderak.”
Permintaan ini datang pada masa apabila hubungan AS-Arab ditandai dengan kegawatan. Ia adalah Amerika Syarikat pajakan Dhahran Airport, tetapi sebilangan besar Arab Saudi, yang diketuai oleh golongan ulama, konservatif dan menolak sebarang kehadiran tentera Amerika di negara mereka. Raja Abdul Aziz Al Saud sendiri masih diam-diam tentang pengiktirafan Amerika terhadap negara Israel. Terdapat rundingan sedang dibuat mengenai bagaimana untuk membahagikan Aramco keuntungan syarikat minyak yang terlibat dalam pemilikan syarikat-syarikat Saudi dan Amerika.
Walaupun Ogos Saud menjalani pembedahan menolak rawatan yang diterimanya, lega dia sakit, begitu banyak yang dia mula untuk mendapatkan semula sebahagian daripada tanggungjawab dalam pengurusan hal ehwal negara yang dahulunya diamanahkan kepada anaknya, dan mula berputus asa pada kerusi roda, yang digunakan sentiasa, melawat sangat selesa dan lutut sepenuhnya Mstqimitan.
King Abdul Aziz menyokong isu-isu nasional dan Arab

Hentikan Prince Rashed Al Khuzai jelas dan kuat dengan pengasas, usaha King Abdul-Aziz Al Saud untuk menyatukan Semenanjung Arab di bawah nama Arab Saudi dan bersih dari penjajahan dan pelanggan Zionisme dan Freemasonry dan hasilnya adalah kepada Raja Abdul Aziz Al Saud yang sangat baik hubungan, terutamanya dengan Emir, Sheikh Rashid al-Khuzai, seorang putera Arab dan pemimpin adalah pengasas pelbagai gerakan nasionalis dalam dunia Arab dan Islam, paling dikenali Bmnahith mandat British di Levant dan sokongan kepada revolusi Palestin dan Libya juga terkenal dengan tentangannya secara terbuka memberontak menentang pemerintahan beraja Jordan sejak kedatangan keluarga Sharif Hussein bin Ali dan Raja Abdullah I kepada Transjordan yang turun Prince Rashid al-Khuzai Jordan Alfrehat suku yang memerintah kawasan yang besar daripada Levant, termasuk beberapa bahagian Palestin dan sudah tentu tempoh Jordan pemerintahan Uthmaniyyah, sebelum kedatangan Sharif Hussein bin Ali keluarga Hashemi Jordan pada masa yang telah diketuai oleh masa Prince Rashed Al Khuzai Amir Snjqah Ajloun sebagaimana Dia telah dipanggil, di mana undang-Prince Rashed Al Khuzai kawasan daripada Transjordan sebagai tambahan kepada bahagian Palestin dalam tempoh pemerintahan Turki Uthmaniyyah, dan King Abdul Aziz Al Saud menyokong Prince Rashed Al Khuzai sokongan langsung dan kuat bergelut dengan memeluk beliau dan memberinya perlindungan untuk beliau keluarga dan pengikut-pengikutnya Senat dan menjadi tuan rumah untuk beberapa tahun sejak tahun 1937, dan telah menjadi Prince Rashed Al Khuzai dan keluarganya dan orang-orang tua dan pemimpin setia kepadanya pada masa itu pelarian politik di King Abdul Aziz bin Abdul Rahman bin Faisal Al Saud, Raja demam Arab Saudi dan yang baru bersatu dan datang langsung monumen kepada revolusi Mujahid Sheikh Izz al-Din al-Qassam di Palestin pada tahun 1935.
kematiannya

Raja Abdul Aziz bin Abdul Rahman Al Saud, meninggal dunia di rumahnya di wilayah Taif di rantau ini di Mekah pada masa: 4:36. Isnin 1373H \ November 9, 1953 m. Selepas keputusan itu berlangsung selama lima puluh dua tahun dan mencapai umur 77 Snh.ather serangan jantung selepas mengalami pengerasan penyakit arteri [26], dan salam kepada yang Hawiye [3] dan kemudian mayatnya dipindahkan dari Lapangan Terbang Taif ke Riyadh, lapangan terbang lama, di mana mayatnya telah dipindahkan ke solat Hari Raya di Riyadh seperti yang dilakukan oleh solat Dead lagi selepas solat Maghrib dan kemudian dipindahkan ke Al Oud tanah perkuburan.

Souvenir foto Palace kotak di ibu negara Arab Riyadh pada pertengahan bulan April 1948 bulan m- menyambut tahun 1367 AH Buletin arkib Dunia Geografi

mewarisi penghakiman

King Abdul Aziz, bapa kepada semua raja Arab Saudi, yang pengganti sejak 1953, dari King Saud dan King Faisal dan King Khalid dan Raja Fahd dan Raja Abdullah dan kemudian Raja Salman. Semasa berkhidmat sebagai putera mahkota, Putera Mohammed bin Nayef bin Abdulaziz Al Saud dan kedudukan mandat putera mahkota, Putera Mohammed bin Salman bin Abdul Aziz Al-Saud, seorang cucu Raja Abdulaziz. Pasal II Undang-undang Asas bilangan (a / 90) yang award itu hendaklah terhad kepada anak-anak pengasas Raja Abdul Aziz bin Abdul Rahman Al-Faisal Al-Saud, dan kanak-kanak kanak-kanak, dan pemilihan paling kuat daripada mereka untuk diadili mencadangkan ahli-ahli pemerintah keluarganya majlis kewajaran di dalam pentadbiran.

مكتبة الصور

مكتبة الفيديوالتعليقات

التعليقات

 1. whoah this weblog is great i really like studying your articles.
  Keep up the great work! You understand, lots of individuals are searching around for this information, you can aid them greatly.

 2. Hello1Bing1Bing1BinHello
  Hello1Bing1Bing1BinHelloSORYMEPLS
  A person essentially lend a hand to make seriously articles I’d state. That is the very first time I frequented your website page and up to now? I amazed with the research you made to make this particular publish extraordinary. Great activity!

 3. buy cialis says:

  An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing slightly analysis on this. And he in actual fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you turn into experience, would you mind updating your blog with extra particulars? It is extremely helpful for me. Massive thumb up for this weblog submit!

 4. Woԝ, marvelous blog layout! How long have you been bⅼogging foг?
  yⲟu make blogging look easy. The overall look of your site is mɑgnificent, let alone
  the content!

  Feel free to visit my ѡeb-site; seje fߋldeknive (https://www.schweizerknive.dk)


Flag Counter