Perluasan Masjid Nabawi

 

Kota Madinah pada masa ini adalah pengembangan terbesar dalam sejarah Masjid Nabi sejak penubuhannya. Pengembangan ini akan menambah lebih daripada satu juta meter persegi ruang masjid yang sedia ada, dan kerja-kerja pembinaan pada pembesaran ini, disertai oleh projek-projek gergasi lain di Madinah, di mana beliau memegang Kementerian Arab Kewangan meneruskan kejuruteraan dan kajian ekonomi untuk pengembangan Masjid Nabi, dan projek-projek yang berkaitan dengannya. Selain menangani penjodoh bilangan bagi pelaksanaan projek-projek ini, dan pemberian tender kepada mereka.
Jurutera Ibrahim Trere adalah pengarah projek di Kementerian Kewangan, beliau menjelaskan kepada Arab bahawa “perkembangan yang luas dalam projek Masjid Nabi boleh dikaitkan dengan beberapa projek dan unsur-unsur yang berkaitan dengan mereka secara langsung dan tidak langsung, termasuk pembangunan kawasan tengah, dan juga projek syarikat Dar al-Hijrah, yang terdiri daripada 100 menara pentadbiran dan perhotelan, dan beberapa perkhidmatan, serta projek tahun jejak, yang akan menghubungkan masjid masjid dan Quba Nabi. ”
tahun projek jejak
Projek ini telah diluluskan baru-baru ini oleh Penjaga Dua Masjid Suci, dalam lawatan baru-baru ini ke kota Madinah dan sedang berusaha sekarang untuk mula untuk membangunkan kajian awal untuk beliau. Ia bertujuan untuk menghidupkan semula sunnah nabi Allah memberkati beliau dan keluarganya dan dia berjalan di antara Masjid Nabawi dan Masjid Quba.
Projek itu yang akan menghubungkan kedua-dua masjid, melanjutkan 3 kilometer panjang dan lebar 300 meter. Terbentang di bangunan perkhidmatan jalan raya, komersial dan kediaman, dan diambil kira dalam reka bentuk Tairaz awam, ia akan tiba di kawasan utara Masjid Quba, selatan Masjid Nabi.
Kementerian Kewangan telah mula inventori hartanah yang akan dimuatkan ke dalam jalan tahun projek itu, di mana ia adalah terhad kepada 840 hartanah, kawasan seluas 929,000 meter persegi.
Kementerian itu dianggarkan hartanah dirampas untuk jejak tahun ini bernilai kira-kira sepuluh bilion riyal, dan dijangka untuk memulakan pemindahan rumah ini mula tahun Islam yang baru.
Aini dirancang
Ia dibangunkan oleh Kementerian Kewangan ia dirancang dan perkhidmatan yang penuh dengan air, elektrik, menghubungkan, dan membuka jalan untuk memberikan pampasan bagi pemilik harta dirampas, lebih daripada kawasan yang dirancang sebanyak 18 juta meter persegi, dan bilangan keping di mana lebih daripada 15 ribu keping. Kajian ini sedang dikaitkan dengan rangkaian yang dirancang metro di kota Madinah, dan pautan ke Masjid Nabi.
Perluasan Masjid Nabawi
Lebih masjid dalam sejarah, beberapa pengembangan, permulaan era Khalifah, Umayyah Perjanjian, melalui Perjanjian Abbasiyah dan tempoh Uthmaniyyah. Negeri Saudi, dan ia telah menyaksikan perkembangan yang luas dalam masjid semasa pemerintahan Raja Fahd bin Abdul Aziz, sebelum Raja Abdullah mengumumkan pengembangan adalah yang terbesar dalam sejarah masjid, yang adalah pengembangan Raja Salman sentiasa bekerja. Pengembangan ini akan meningkatkan kapasiti masjid untuk satu juta enam ratus ribu jemaah.
Ia adalah Mac sebelum permulaan masa lalu mungkin fasa pertama perluasan Arab Saudi untuk Masjid Nabi ketiga. Dua ratus ribu meter persegi, di mana lumba terhadap lebih daripada 10 ribu pekerja dan jurutera masa untuk menyiapkan kerja-kerja pengembangan, dan angka tindakan direkodkan sejak awal perniagaan setakat ini 33 juta jam terkumpul kerja telah selesai sehingga akhir bulan Julai.
Beliau menjelaskan Dr. Khalid sebagai projek-projek pengurus kes di Dar es projek kejuruteraan “terdiri daripada pengembangan bangunan, fasa pertama sebelah timur, dan bangunan yang sama dari sebelah barat, dan masa depan sebelah utara, pengembangan memisahkan dan arena berdasarkan bangunan mengelirukan antara muka, dan juga jambatan link Senarai masjid lama dengan pengembangan. ”

Raja Salman bergantung perkembangan reka bentuk Masjid Nabi di Madinah

Penjaga Dua Masjid Suci, Raja Salman bin Abdulaziz – dan Allah memberkati dia -mads Rabu 1436/09/14 H, penerimaan pasukan Kementerian Kewangan yang diketuai oleh Menteri Kewangan Penyelia Pembantu Am kepada perkembangan Masjid Nabi Profesor / Mohammed lebih dan berkongsi beberapa ahli-ahli Jawatankuasa Penyeliaan projek, jurutera, penyelia kementerian projek Madinah. The menghadiri majlis itu, Duli yang Teramat Mulia Putera Mohammed bin Nayef, Crown Prince, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri dalam Negeri dan yang Mulia Putera Faisal bin Salman, Gabenor Madinah, dan Tuan yang Terutama Sheikh Dr. Abdul Rahman Al-Sudais presiden umum masjid Grand dan masjid Nabi

Cuba tengok – semoga Allah melindunginya – mengenai tawaran dan memotong-belok projek yang dilaksanakan oleh Kementerian Madinah dalam projek pengembangan utama untuk Masjid Nabi dan barangan yang berkaitan, iaitu:
1 – Stereo disemak semula reka bentuk untuk perluasan Masjid Nabi.
2 – Stereo tahun projek jejak.
3 – mengelilingi-establishment semula dan pengembangan projek masjid Quba.
4 – Stereo projek Dar al-Hijrah.
5 – skim kementerian Stereo untuk mengimbangi jenis projek.
6 – mengelilingi Pusat Konvensyen King Salman.
7 – Paparkan garis umum pembangunan Kawasan New Central kota Madinah.

Penjaga Dua Masjid Suci, telah menerima pakai reka bentuk yang disemak semula bagi pembesaran Masjid Nabi yang merangkumi pembinaan fasa pertama di sebelah timur dan fasa kedua di sebelah barat dengan perkembangan baris pertama dan penangguhan peringkat ketiga di sebelah utara sehingga kesediaan menara kediaman alternatif untuk menampung penduduk pada peringkat ini, seperti yang digambarkan oleh lukisan yang disertakan .
Ia juga pakai – semoga Allah melindunginya – tahun projek jejak dan projek itu semula mewujudkan dan mengembangkan Masjid Quba, dan Allah memberkati beliau dan menyokong penerusan Dar al-Hijrah dan garis panduan bagi projek-projek kementerian untuk membayar ganti rugi dalam bentuk benda dan Salman King Center untuk persidangan dan dirancang tahun pembangunan untuk kawasan pusat yang baru.

مكتبة الصور

مكتبة الفيديوالتعليقات مغلقة.


Flag Counter