Pengembangan ketiga Haram di Mekah

 
Dirasmikan oleh Penjaga Dua Masjid Suci, Raja Salman, semoga Allah melindunginya lima projek dalam pengembangan ketiga Saudi Masjidil Haram di Mekah, termasuk pengembangan, dataran, terowong dan bangunan perkhidmatan bangunan, jalan lingkaran yang pertama. Beliau memberi taklimat kepada Penjaga Dua Masjid Suci, kepada model projek pembesaran keseluruhan Masjidil Haram, dan gambar yang mengandungi unsur-unsur dan komponen projek pembesaran, mendengar penjelasan tentang mereka.

General Presiden Masjidil Haram dan Masjid Nabi dan melemparkan Dr. Sheikh Abdulrahman bin Abdulaziz Al-Sudais perkataan mengangkat terima kasih yang paling dalam dan ucapan terima kasih, penghargaan dan terima kasih kepada Penjaga Dua Kudus pada tawaran Dua penjagaan Jalil dan penjagaan yang tinggi, berdoa kepada Allah untuk membuat ia dalam imbangan untuk berbuat baik.

Beliau menyifatkan pembukaan pengembangan bersejarah ini sebagai gam Islam sesuai, sejarah Balija dan malam, dan memeluk berkat baik dalam cast Gemini, melembutkan nota kaki, dan membintangi Braiha dan Ouachiha, suasana dipenuhi iman, hub menghormati Tzvha, sebagai penghormatan kepada tempat dan tempat, masa dan kesempatan.
Sudais berkata: «Pengembangan bersejarah termasuk sejumlah ruang untuk keseluruhan projek ialah 000. 470. 1 meter persegi dan boleh menampung Masjidil Haram kepada lebih daripada 000,850. 1 serum, pintu pagar automatik dan diuruskan oleh kawalan swasta projek itu selepas sejumlah 78 pintu Baba Bilik

Beliau berkata: “Penjaga Dua Masjid Suci mempunyai Athvtm negara Islam di Timur dan Barat keputusan dan projek-projek besar yang bijak, datang dalam barisan hadapan dan puncak Masjidil Haram di Mekah dan perluasan Masjid Nabawi itu.

Beliau menegaskan bahawa projek itu mengandungi sistem canggih termasuk sistem audio dengan sejumlah 4524 fon kepala alat dengar, dan juga sistem kawalan kebakaran rasuk jumlah rasuk sistem amaran dengan kamera bagi keseluruhan 6635 bangunan dan kebersihan sistem sebagai debu sedutan pusat.

Beliau menjelaskan bahawa bangunan itu juga mengandungi lapisan air Zamzam dalam sistem air sejuk bersepadu Zamzam dengan seramai lapisan Zamzam 2528 bay, menyediakan perkhidmatan khas dan tempat-tempat sembahyang peranan yang berbeza dan pelbagai ketinggian datang selari dengan peningkatan jumlah jemaah dan pengunjung yang Ciodon projek bersejarah ini, masalah kesesakan selama-lamanya. Menteri itu menegaskan bahawa pencapaian bersejarah ini akan memberi kesan yang positif kepimpinan dalam menonjolkan peranan budaya negara bertuah ini dan prestasi Dua Masjid Suci, dalam surat mereka yang besar baik penyebaran, keselamatan Islam dan kesederhanaan, keamanan dan kasih sayang.

Menteri Kewangan Dr. Ibrahim bin Abdulaziz Al-Assaf, tahniah kepada Penjaga Dua Kudus dan semua umat Islam pada majlis bersejarah ini di mana melancarkan pembesaran terbesar Masjidil Haram, menunjukkan bahawa pembukaan lanjutan Saudi, lanjutan datang ketiga pengembangan sejarah sebelumnya yang bermula dengan perintah-Nya pengasas Majesty King Tuhan berehat jiwanya, dan diselesaikan oleh Seri Paduka Baginda Raja Saud al-Faisal, maka pengembangan kilometer timur yang berlaku pada zaman pemerintahan King Khaled, maka pengembangan masjid dari sebelah barat, yang mempunyai pada masa pemerintahan Raja Fahd, dan kemudian mengembangkan usaha itu bermula pada masa pemerintahan Raja Abdullah, kemudian pengembangan utama ini diperintahkan oleh Raja Abdullah, dan siap pada pemerintahan penjaga dua Masjid Suci, Raja Salman bin Abdulaziz.

Al-Assaf berkata, projek yang komprehensif bagi perkembangan ketiga grand Saudi Masjidil Haram mengandungi komponen utama, iaitu: membina pengembangan utama Masjidil Haram dan pengembangan usaha, yang sebelum perluasan kuasa dua akhirnya Asing, jambatan dan pembinaan teres dibuka kompaun kepada perkhidmatan pusat dan perkhidmatan terowong dan bangunan keselamatan, hospital, terowong pejalan kaki dan stesen transit dan jambatan yang membawa kepada kampus dan sekitar masjid Haram dan kawasan infrastruktur, termasuk stesen kuasa, takungan air dan saliran air ribut jalan lingkaran pertama. Tambahnya, Penjaga Dua Masjid Suci merasmikan pada malam yang mulia ini lima projek utama iaitu: bangunan dan pengembangan kuasa dua projek utama projek dan terowong projek pejalan kaki dan draf stesen perkhidmatan pusat untuk kampus dan draf pertama jalan lingkaran.

Beliau menegaskan bahawa semua nombor dan statistik menunjukkan magnitud pencapaian, yang bertujuan akhirnya untuk keselesaan dan ketenangan Taivin dan kadang-kadang bercanggah, dan jemaah, menyatakan bahawa pengembangan projek bangunan Presiden terdiri daripada enam tingkat doa dan 680 eskalator elektrik dan 24 lif untuk orang kurang upaya dan 21 ribu tandas dan Moadi.

Berikutan itu Penjaga Dua Masjid Suci, menekan pelancaran perluasan Masjid Grand, termasuk pintu masuk utama ini terdiri daripada tiga bahagian setiap bahagian daripada Derftin dan setiap daripada mereka 18 tan berjaya dengan butang kawalan bangunan yang jauh dan diadakan pengembangan, yang bangunannya terdiri daripada tiga tingkat di bangunan rata 000 . 320 m2, menempatkan 300,000 jemaah, juga dirasmikan Hiduplah arena pengembangan, yang mempunyai Mstahha 175,000 m2, dan boleh menampung kira-kira 000. 330 serum. Dan dirasmikan semoga Allah melindungi pejalan kaki, termasuk lima terowong untuk pejalan kaki untuk penghantaran dari kampus ke kawasan Haji dan Jarwal daripada perbelanjaan diperuntukkan empat daripada mereka untuk mengangkut tetamu Rumah Allah dengan kecemasan dan keselamatan trek kelima diperuntukkan, dengan jumlah panjang terowong ini adalah kira-kira 5300 m, sebagai tambahan kepada perkhidmatan pusat kompleks termasuk loji kuasa penjana sandaran dan penyejukan air dan sisa koleksi takungan dan air pam, memadam kebakaran, dan draf pertama jalan lingkaran, yang terletak dalam kawasan pusat dan Eetmd 4,600 meter panjang dan termasuk jambatan dan terowong untuk penghantaran dari kawasan tengah ke luar dengan tiga lorong di setiap arah.

.

مكتبة الصور

مكتبة الفيديوالتعليقات مغلقة.


Flag Counter