Khalid bin Abdulaziz

 

Khalid Bin Abdul Aziz Al Saud (6 Mac 1331 e / 13 Feb 1913-1921 Shaaban 1402/13 Jun 1982), Raja Arab Saudi dari 25 Mac 1975 – 13 Jun 1982 adalah anak kelima daripada anak-anak Raja Abdul Aziz,.

Beliau membesar di bawah jagaan bapanya semasa persediaan untuk memasukkan kawasan lain di negeri ini, menjaga al-Quran dan ilmu-ilmu agama yang diterima di tangan ahli-ahli sains, terlatih ekuestrian dan menembak. Tidak mengharapkan apa-apa jawatan, dan politik digunakan bagi menggerakkan selepas kematian Raja Abdul Aziz. Dinamakan selepas pengilhakan Hijaz Timbalan Emir Faisal di negeri Hijaz dan pada tahun 1926. Pada tahun 1962 beliau dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri, yang pertama diterima oleh jawatan itu sejak kematian ayahnya. Selepas penyertaan dalam pemerintahan King Faisal, konsesi kepadanya setengah saudara saudaranya, Putera Mohammed bagi jawatan putera mahkota sebagai Raja Faisal telah menghantar surat ke Prince Mohammed menjadi calon pertama bagi jawatan itu, tetapi surat balas Prince Mohammed di mana beliau meminta maaf bagi jawatan itu dan mencalonkan beliau, Raja Faisal surat individu memaklumkan kelulusan pada pencalonannya untuk putera mahkota. Beliau turut meminta Prince Mohammed bin Abdul Aziz kepada mesyuarat sepanjang hari keluarga Al Saud diadakan 27 November 1384 H bersamaan dengan 29 Mac 1965 untuk memberitahu mereka pilihan dan putera mahkota.

Pada 1395/03/13 H bersamaan dengan 1975/03/25 AD atas kematian Raja Faisal – semoga Allah merahmati beliau – bertemu keluarga diraja baik tidak ada yang hilang, yang diketuai oleh Putera Mohammed bin Abdul Aziz, anak sulung Raja Abdulaziz lebih tua, dan Bayaoa Crown sah Prince Khaled bin Abdulaziz raja Arab Saudi, dan King Khalid berkata Putera Fahd dan mahkota pencalonan era, dan seluruh keluarga di atasnya, dan mengakui, dan kemudian berkumpul di negara Arab raja-raja, ulama, syeikh, menteri, orang kenamaan dan rakyat, dan berjanji setia King Khalid raja juga berjanji setia Prince Fahd dan mahkota Prince .

Dan ia menjadi Prince Fahd Pertama Naib Perdana Menteri dan Putera Mahkota Abdullah bin Abdul Aziz menjadi ketua Pengawal Timbalan Perdana Menteri Kedua Negara, dan menjadi Prince Naif bin Abdulaziz, Menteri Dalam Negeri, adalah Timbalan Menteri Dalam Negeri, dan menjadi Prince Ahmed bin Abdul Aziz, Timbalan pangkat menteri dalam negeri menteri, dan menjadi Putera Saud al-Faisal, Menteri Luar Negeri

Politik dalaman kerajaan semasa substrat pemerintahannya melalui perkara-perkara berikut:

1 – untuk menekankan bahawa syariah Islam hukumnya semua urusan kerajaan

2. menekankan kesungguhan negeri untuk meningkatkan taraf hidup.

3. Oleh kerana ia tidak perlu menjadi pedang dengan pen

4. penekanan kepada projek-projek pembangunan yang mencapai keselamatan dan kebajikan rakyat

Asas-asas dasar luar Kerajaan Arab Saudi, dan sebagainya semua melalui beberapa paksi:

1 – pengesahan pemalar Kerajaan dengan sokongan keamanan dunia

2 – Sokongan untuk perpaduan Islam

3 – Sokongan untuk perpaduan Arab

4 – penekanan kepada kedudukan Kerajaan persoalan Palestin

5 – penekanan kepada kesinambungan kerajaan dalam dasar petroleum

Pada pagi Ahad, 21 Syaaban 1402 H, bersamaan hingga 13 Jun, 1982, meninggal dunia di Taif.

.

مكتبة الصور

مكتبة الفيديوالتعليقات مغلقة.


Flag Counter