Faisal bin Abdul Aziz

 

Raja Faisal bin Abdul Aziz Al-Saud (1324 / 1906-1913 Mac 1395/25 Mac 1975), Raja Arab Saudi dari November 2, 1964 hingga 25 Mac 1975, adalah anak ketiga daripada anak-anak lelaki Raja Abdul Aziz.
Diperkenalkan oleh bapanya, Raja Abdul Aziz dalam politik pada usia yang muda, di mana beliau dihantar dalam lawatan ke United Kingdom dan Perancis pada akhir Perang Dunia Pertama dan ketika itu tiga belas «13» year-lama, kerana delegasi kepala Kingdom untuk «Persidangan London» 1939 tahun pada isu Palestin dan dikenali sebagai Jadual bulat.
Di peringkat tempatan mengetuai tentera Arab untuk menenangkan keadaan tegang di Asir, pada tahun 1922. Pada tahun 1925 tentera di bawah kepimpinan beliau pergi ke kawasan Hijaz, dan telah berjaya mencapai kemenangan dan kawalan Hijaz.
Pada tahun 1926, beliau dilantik oleh Raja Abdul Aziz, Timbalan Ketua Seri Paduka Baginda Raja, kerana beliau dilantik pada tahun 1927 sebagai Pengerusi Majlis Syura. Dalam tahun 1932, beliau dilantik sebagai Menteri Luar di samping menjadi ketua Majlis Syura. Beliau juga mengambil bahagian pada tahun 1934 dalam Perang Arab-Yaman.

– Selepas kematian bapanya dan adiknya beliau menerima keputusan itu Saud telah dilantik sebagai Putera Mahkota, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Luar Negeri, dan pada 1373 H, bersamaan dengan 1954 menghantar lawatan King Saud dengan beberapa negara bagi pihaknya. Pada 1376 H, bersamaan dengan tahun 1957, Arab Saudi menandatangani krisis kewangan dan ia diterima oleh Raja Saud diserahkan beberapa tugasnya menjadi bertanggungjawab untuk wang dan perbendaharaan negeri, dan juga menjadi bertanggungjawab untuk keadaan luar negara. Pada 1382 H, bersamaan dengan tahun 1962, King Saud melantik beliau Perdana Menteri dan Menteri Luar.
– King Saud telah mengalami dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kebijaksanaan penyakit dan yang telah dipanggil dengan pergi ke luar negara untuk rawatan, kerana kesungguhan penyakit dan oleh itu ia tidak menjadikan dia kekuatan untuk melakukan penghakiman,
Pada 27 Jumada II 1384 H bersamaan dengan November 2, 1964 Apparent Putera Mahkota Faisal raja.

Di kawasan dalaman:

Dalam Kerajaan-Nya ia telah membuat pencapaian yang besar dalam bidang pembangunan bertamadun dan pembaharuan dalam hal ehwal sosial dan berminat pendidikan awam dan universiti, mengasaskan Abdulaziz University King di Jeddah. Ia diasaskan pada zaman pemerintahan King Faisal Specialist Hospital dan pengembangan Dua Masjid Suci, ialah penubuhan Pelabuhan Islam Jeddah.

Dalam bidang antarabangsa:

Dia memberikan segala bantuan untuk menyokong isu-isu dunia Islam dan di atas perjuangan rakyat Palestin. Dan penggunaan projek Pergerakan Perpaduan Islam.

kematian-Nya:
Berita pembunuhan beliau dalam ketiga musim bunga pertama 1395 H bersamaan dengan 25 Mac 1975 dan di perpustakaan mengganggu hal ehwal negeri di Riyadh dan dikebumikan di tanah perkuburan Oud.

مكتبة الصور

مكتبة الفيديوالتعليقات مغلقة.


Flag Counter